Η ερώτηση που εξετάζουμε σήμερα είναι «γιατί θέλεις να αναλάβεις τη συγκεκριμένη δουλειά;».
Προφανώς «χρειάζεσαι χρήματα για να ζήσεις» αλλά αυτή η απάντηση δεν είναι η ιδανική για να πάρεις τη θέση εργασίας για την οποία πήγες για συνέντευξη. Άλλωστε το ίδιο ισχύει για όλους τους συνυποψήφιους σου που τη διεκδικούν.
Το μυστικό λοιπόν είναι να δείξεις πώς ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό. Αυτό προσπαθεί να διακρίνει και ο άνθρωπος που σου κάνει τη συνέντευξη έτσι ώστε να επιλέξει το σωστό άτομο για να προσλάβει.
Ένας τρόπος να τονίσεις πόσο θέλεις τη συγκεκριμένη δουλειά είναι να τονίσεις πόσο πολύ ταιριάζουν τα δικά σου χαρακτηριστικά σε αυτά της περιγραφής της θέσης εργασίας. Με αυτό τον τρόπο δείχνεις ότι θέλεις τη συγκεκριμένη δουλειά, καθώς ταιριάζει ακριβώς σε αυτό που ψάχνεις και είναι η ιδανική επιλογή για την καριέρα σου. Ταυτόχρονα μοιάζεις η κατάλληλη επιλογή για την εταιρεία.
Ένα άλλο στοιχείο που μπορείς να τονίσεις είναι είναι πόσο ενθουσιασμό και πάθος έχεις για το αντικείμενο το οποίο αποτελεί την επαγγελματική σου δραστηριότητα, άρα και τη θέση που διεκδικείς μέσα από αυτή τη συνέντευξη.
Οι εταιρίες θα προτιμήσουν να προσλάβουν έναν άνθρωπο που κάνει μία δουλειά που τον γεμίζει πραγματικά καθώς έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει αυξημένη παραγωγικότητα, να είναι καλός στη δουλειά του, να έχει όρεξη για περαιτέρω επιμόρφωση και εξέλιξη. Επίσης είναι πιθανότερο να δημιουργεί λιγότερα προβλήματα στους συναδέλφους του και να χαλάει το κλίμα σε σχέση με κάποιον που βλέπει τη δουλειά του ως αγγαρεία.
Όπως ακριβώς αναφέραμε πιο πάνω, ο εργοδότης σου δε νοιάζεται μόνο για τα τυπικά προσόντα και τις ικανότητές σου αλλά θέλει να βρει ένα άτομο που θα ταιριάζει με τους υπόλοιπους υπαλλήλους και την κουλτούρα της εταιρείας. Σε περίπτωση που κάποιος φίλος σου δουλεύει ήδη στην επιχείρηση, προσπάθησε να μάθεις μερικά στοιχεία σχετικά με τα εργασιακά ήθη που επικρατούν, τις συμπεριφορές που δείχνουν να επιβραβεύονται ή να τιμωρούνται. Εναλλακτικά, μπορείς να ψάξεις κάποιες πληροφορίες στο διαδίκτυο όπως για παράδειγμα κάποια συνέντευξη του ιδιοκτήτη ή κάποιου στελέχους και να συγκεντρώσεις πληροφορίες για τις αξίες και το όραμα τους. Προσπάθησε να ταιριάξεις τα παραπάνω στοιχεία στο δικό σου προφίλ έτσι ώστε να κάνεις τον εαυτό σου να φαίνεται ο ιδανικός υποψήφιος.
Κάνε μία πρόβα την απάντηση σου από την προηγούμενη μέρα. Μην προσπαθήσεις όμως να παπαγαλίσεις γιατί μπορεί κάτι να πάει στραβά και να τα κάνεις θάλασσα. Για να νιώσεις μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείς να προετοιμαστείς για ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν από τις απαντήσεις που θα δώσεις. Μείνε συγκεντρωμένος στον στόχο σου και είμαστε σίγουροι ότι θα τα πας περίφημα.